Bilgisayar bilimcisi John Graham-Cumming'in başlattığı ve Richard Dawkins'in de destek verdiği kampanya, devletin, genç yaşta ölen Turing'den gıyabında resmi olarak özür dilenmesini istiyordu. Graham-Cumming, ayrıca İngiltere Kraliçesi'ne Turing'in şövalye ilan edilmesini isteyen bir mektup yazmıştı.
Bir erkekle cinsel ilişki kurma "suç"undan hüküm giyen Turing, İngiliz İstihbarat Karargahı'ndaki görevinden alınmış, ayrıca eşcinselliğinin "tedavi" edilmesinin sağlayacağı sanılan deneysel bir ilaçla kısır bırakılmıştı. Ünlü bilim adamı bu olaylardan iki yıl sonra da 41 yaşında intihar etmişti.
Başbakan Brown özür diledi
İngiltere Başbakanı Gordon Brown, ünlü bilim insanına yapılanların savunulacak bir yanı olmadığını ve özür dilediğini bildirdi.
Konu hakkında bir bildiri yayınlayan başbakan, Turing'e eşcinsel olduğu için yapılan muamelenin "iğrenç" olduğunu, Alan Turing'in şifre kırma konusunda geliştirdiği yöntemlerle savaşı kısaltıp binlerce hayatı kurtardığını açıkladı.
Brown, "Turing'in başına gelenler, o yılların kanunları yüzündendi. Zamanı geri alamayız, ama yapılanların savunulacak tarafı da yok elbette. Elime, kendisine olanlardan dolayı özür dileme fırsatı geçtiği için çok memnunum" dedi.
Alan Turing'in başına gelenler
Bilgisayar biliminin kurucusu sayılan Turing, geliştirmiş oldugu Turing testi ile makinaların ve bilgisayarların düşünme yetisine sahip olup olamayacakları konusunda bir kriter öne sürmüştü.
II. Dünya Savaşı sırasında Alman şifrelerinin kırılmasında çok önemli bir rol oynadığı için savaş kahramanı sayıldı. Ayrıca Manchester Üniversitesi'nde çalıştığı yıllarda, Turing makinası denilen algoritma tanımı ile modern bilgisayarların kavramsal temelini attı.
Adı ayrıca Princeton'da beraber çalıştığı tez hocası Alonzo Church ile geliştirdiği Church-Turing Hipotezi ile de matematik tarihine geçti. Bu tez bir algoritmayla tarif edilebilecek tüm hesaplamaların dört işlem, projeksiyon, eklemleme ve tarama operasyonları ile tarif edilebilecek hesaplamalardan ibaret olduğunu ifade ediyordu. Bu hipotez bir matematiksel teorem olmaktan ziyade matematik felsefesi hakkında çürütülememiş bir hipotez olarak bilim tarihine geçti.
İğneyle kısır bırakıldı
1952 yılında şantaja maruz kaldığı şikayetiyle polise başvurup eşcinsel olduğunu açıklayan Turing, eşcinsellik suçlamasından yargılanıp 1 sene boyunca kimyasal olarak hadım etme yöntemi olarak kullanılan östrojen iğnesi olmaya mahkum edildi.
1954 yılında potasyum siyanid zehirlenmesinden öldü. Polis araştırmasında Turing'in yediği elma ile siyanur zehiri alarak intihar sonucu öldüğüne karar verilmiştir.
Buna rağmen Turing'in zehirlenmesinin kendisi tarafından intihar nedeniyle olmadığı ve başkalarının bu şüpheli olümde bir parmağı olduğu iddiası sürdürmüştür.